Fakta om og tegn på mår

Mår på loftet

Spread the love

En mår er normalt mellem 40 og 75 centimeter lang. Farven på en mår er brun, og den har en genkendelig hvid plet på brystkassen, der deler sig i to med forbenene. Måren er et natdyr, og du kan forvente rumlen på loftet, hvis du har besøg af en mår.
En mår har typisk 2-3 huse, de befinder sig i og er normalt meget territorielle, den passer godt på sin rede. Derfor kan du opleve, at husmåren vil vende tilbage, selvom den måske har været væk et lille stykke tid. Det er meget sjældent, at du har fået uønsket besøg af andet end en almindelig husmår, da dens nærmeste familie foretrækker naturen.
En husmår får 2-4 unger i et kuld. Hvis det skulle ske, at måren fik unger i dit hus, ville der sprede sig en stank, der er forfærdelig og meget tæt på uudholdelig. Få derfor gjort noget ved måren så snart du har en idé om, at den kunne være til stede på dit loft.
Hvordan ved du, om du har en Mår på loftet ? Her kommer de mest almindelige tegn

  • Du kan forvente kraftige lyde på loftet, når der er mørkt udenfor.
  • Lugtgener. Måren markerer sit territorie med urin og efterlade døde dyr på loftet.
  • Ved fund af huller på cirka den samme størrelse som et almindeligt hønseæg er det en god idé at tjekke, om du har en mår på loftet. En mår behøver ikke meget plads, for at snige sig ind.
  • Måren spiser fugle, og du vil derfor kunne finde fjer og knoglerester.
  • Tydelig isolering i udhængsbrædderne.

Bekæmpelse af mår

For at komme af med en mår kan man satse på fældefangst. Her er sandsynligheden 1 til 10. Inden måren er fanget, kan den have forvoldt dyre skader. Hvis du vælger fældefangst, skal du være opmærksom på, at fælden skal tjekkes flere gange om dagen. Husk også at du eventuelt skal betale dig fra aflivning af måren i tilfælde af fangst, eller du kan køre den væk og slippe den fri. Dog kan måren finde huse på meget lang afstand, og den vil derfor muligvis finde vej tilbage til reden, den har bygget på dit loft.
Den kan ødelægge rockwool og vil derfor øge dit varmeforbrug. Skader forårsaget af mår er normalt ikke dækket af forsikringer, og derfor er en mår ikke bare til almen gene men sørger også for økonomisk belastning. De forsikringer der skulle dække skader fra måren, dækker ikke aflukning af mårens indgangshuller eller bekæmpelse af måren.

Hvordan gør man?

For at fjerne mår på loftet, kan der sprøjtes med et lugtestof både på loftet og under udhængsbrædderne. Huset skal gennemgås for indgangshuller og disse skal lukkes.
Det kan godt lade sig gøre selv at skaffe sig af med måren. Men de fleste mennesker har ikke de helt rigtige teknikker eller forebygger ikke nok. Derfor er det en rigtig god idé at tage fat i en professionel, også selvom du har gjort en stor indsats selv.