Slik er sjovt at eksperimenter med

Med dette slik

Spread the love

Opdag farverne bag farverne af populære slik med et Slik Chromatography Science Project. Først lærer du hvad kromatografi betyder. Derefter vil du bruge et slik chromatography science eksperiment til at teste to typer slik. Find ud af, om der er andre farver gemt bag de farver du ser!

Kromatografi Begreber

Ordet kromatografi kommer fra de to græske ord for farve og skrivning, og dette projekt vil lære dig hvorfor. Kromatografi er en simpel teknik til at adskille en blandings individuelle komponenter.

I kemi er en blanding en kombination af stoffer, der kan adskilles, fordi de ikke er kemisk bundet. Omvendt kan en forbindelse ikke adskilles, da dens elementer er kemisk bundet.

I dette papirkromatografiprojekt opløser du en blanding og ser så, som den trækker over et stykke papir. Blandingen adskilles, og dens komponenter rejser over papiret med forskellige hastigheder. Resultatet er, hvad der er kendt som et kromatogram, eller mønsteret af adskilte stoffer afsløret ved kromatografi.

De tre primære farver til blanding af farvestoffer eller maling er rød, gul og blå. Andre farver er ofte en blanding af disse tre farver. Tror du, at M & Ms og Skittles vil have de samme kromatogrammer? Find ud af dette nemme og sjove 7-trins slik chromatography science projekt!

Se hvad du skal bruge for at koge slik

Hvad du har brug for:

M & Ms og Skittles, eller andet slik med farvet belægning

Petriskål eller en ren plade

Piper eller dråber

Tandstikker

Filterpapir (eller kaffefilter skæres i strimler)

Vand

Salt

Linjal eller blyant

Klip eller tape

bæger

Hvad du gør:

Forbered en saltvandsløsning ved at blande 1/8 tsk salt i 3 kopper vand, ryst eller omrør, indtil det er helt opløst. Dette vil være dit chromatografi solvent. Hæld ca. 100 ml saltvand ind i bægeret

Få to stykker kromatografipapir eller skåret ud to 4 × 8 cm rektangler fra kaffefilteret. Markér en linje i blyant 1 cm fra bunden af ​​hver. Brug blyanten til at mærke en til Skittles og en til M & Ms.

Sorter candies for at finde flere matchende farver: begge pakker skal indeholde nogle røde, orange, grønne osv.

Brug pipetten til at sætte en enkelt dråbe vand for hver M & M farve i bunden af ​​petriskålen. (Sørg for, at dråberne er jævnt fordelt.) Anbring en M & M på hvert vandfald og sæt til side. Vandet vil opløse slik farve. Fjern sliket efter 1-2 minutter.

Gentag trin 3 for keglerne, denne gang ved hjælp af lokket på petriskålen.

Tab enden af ​​et tandstikker i en af ​​de farvede vanddråber og anbring pigmentet på filterpapiret. Påfør 2-3 lag, lad pletterne tørre ind imellem. Brug en ren tandstikker og gentag for hver farve.

Tape eller klip papirerne side om side (men ikke rørende) til din blyant eller linjal. Placer blyanten eller linjalen over bægerets mund. Du vil have dine papirer knapt røre ved vandet. Papiret vil opsuge vandet og flytte papiret op. Når vandet nærmer toppen, tag papirerne ud, overfør dem til en ren, tør, flad overflade og lad dem tørre.

Slik er en lækker spise især for børn

Undersøg dine resultater. Hvilke farver kan du se på dit chromatogram? Er de to kromatogrammer ens? Hvor ser du forskelle? Se på ingredienslisten på emballagen og se om nogle af de samme farvestoffer er opført. Hvis farvestofferne overlapper hinanden, hvad synes du måske at være årsagen til forskellige chromatogrammer?

Vandet rejser op på papirstrimlen ved kapillarvirkning. Kapillarvirkning opstår, fordi vandet tiltrækkes til overfladen af ​​papiret, og som de første vandmolekyler klæber til papiret, trækker de andre sammen med dem. (Kapillær handling er en måde, der vand bevæger sig op gennem planternes rødder.) Når slikbelægningen opløses i vandet, bliver den også trukket op i papiret.

Med dette slik chromatography science eksperiment fandt du sandsynligvis, at slik belægningen faktisk er en blanding af flere pigmenter. Visse pigmenter opløses lettere i vand og trækkes med vandet længere op på papiret. Andre er mere tiltrukket af papiret og bevæger sig langsomt. Normalt flytter mindre molekyler længere end større.

For yderligere undersøgelse, i stedet for et slik chromatography science projekt, eksperimentere med farvede markører, flavored gelatine, pulveriseret drikke blanding eller mad farve. Forsøg at forudsige dine resultater.